Technické info




Kuchynské drezy

Kuchynský drez je neoddeliteľnou súčasťou kuchyne a stále ním zostáva, aj keď by sa mohlo zdať, že jeho význam zníži umývačka riadu. Ale bez drezu by to v kuchyni skrátka nešlo...

Na čo ho potrebujeme?
Kam by sme odkladali riad, kde by sme pripravovali jedlo? Len a len na dreze. Keď pripravujeme trebárs zeleninu, pri umývaní si ju položíme na drez.

Výberu kuchynského drezu treba venovať veľkú pozornosť. Veď podľa štatistických údajov až 60 percent kuchynských prác sa odohráva na dreze alebo v jeho tesnej blízkosti.

Antikorový drez
Ten sa pri svojom nástupe stal naozaj veľkým hitom. Aj po rokoch je totiž rovnako hygienický a odolný ako na začiatku, a na rozdiel od napríklad smaltovaného povrchu ani radikálne nezmenil farbu.

Má však aj svoje negatíva. Po každom použití je ho totiž nutné utrieť do sucha, pretože inak vám na ňom zostanú matné fľaky. Navyše sa na antikorovom dreze môžu celkom ľahko ukázať škrabance, ktorými ho nechtiac počastujete.

Smaltovaný drez
Je to zrejme najstarší typ kuchynského drezu dobre známy zo socialistických čias. Má však viac nevýhod ako výhod. Jeho slabou stránkou je napríklad nízka odolnosť prírodným farbivám, ktoré obsahujú čaj, káva, červené víno, ovocné šťavy a podobne.

Smalt nižšej kvality nie je už vôbec dobrým nápadom, aj keď ho dokonale vyčistíte, za pár dní môže získať hnedý nádych a v tomto prípade vám príliš nápomocné nebudú ani silné čistiace prostriedky, pretože tie situáciu iba zhoršia.

Dnes sa môžete pri antikorovom dreze stretnúť s matným zamatovým povrchom, ktorý by práve napríklad škrabancom mal zabrániť. Ide o takzvaný satinovaný povrch. Ten je ale už o niečo drahší ako obyčajný antikor.

Keramický drez
Tie majú naozaj viacero výhod, preto sú možno najlepším materiálom na kuchynské drezy.

Keramika ako prírodný materiál je totiž zdravotne nezávadná a hygienická. Drezy sa preto dajú využiť na odkladanie alebo spracovanie surových potravín, bez ktorých by bolo nutné mať obavy o hygienu.

Ďalšou výhodou je aj ľahká údržba - drez už nie je potrebné leštiť, pretože vďaka špeciálnemu hydrofóbnemu povrchu sa na ňom voda a nečistoty neudržia, ale jednoducho ihneď odtekajú. I veľké nečistoty a vodný kameň sa dajú ľahko odstrániť prostriedkom na umývanie riadu a vlhkou handrou.

Navyše sú nielen vysoko odolné proti nárazu a poškrabaniu, úplne necitlivé voči horúcim panviciam a hrncom a takisto odolávajú i bežným v domácnosti používaným chemikáliám.


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Indukčné varné dosky

 

Poznáte "studenú" prípravu jedál?

Indukčné varné dosky sa objavujú v stále väčšom počte domácností.Sú na to dva dôvody:

- ich cena neustále klesá

- varenie na nich je omnoho rýchlejšie než na elektrických a plynových varičoch

Systém fungovania indukcie sa dá do istej miery porovnávať s mikrovlnkou. Zatiaľ čo v mikrovlnnej rúre sa energia zameriava priamo na molekuly vody v jedle a tanier necháva chladným, v prípade indukčného varenia sa energia prelieva priamo do dna hrnca. Nedochádza teda k vzniku tepla ako takého a teda ani k zbytočne vysokej spotrebe energie a dlhému vareniu.

 

Rýchlejší než plyn!

Pri indukcii sa teda prenáša energia priamo do dna hrnca. Indukčné variče sú preto mnohonásobne rýchlejšie. Podľa meraní efektivity rôznych spôsobov varenia trvá zovretie litra vody na sklokeramickej doske sedem a pol minúty, na plyne čosi pod päť minúť, na indukčnej platni len 3 minúty a 16 sekúnd. To je o viac ako o polovicu menej ako na skle a o vyše tretinu rýchlejšie ako na plyne!Ide o porovnateľné hodnoty aké vykazuje zohrievanie vody vo varnej kanvici, ktorá je odporúčaná ako najúspornejší a najrýchlejší spôsob ohrevu vody. Na indukčných doskách sa však dajú tieto prednosti uplatniť pri príprave akéhokoľvek jedla.

 

Viac možností nielen pre kuchárov.

Úspora energie pri varení na indukcii činí trinásť percent oproti skleneným varným doskám s tými najlepšími vyhrievacími telesami. Indukcia je omnoho úspornejšia nielen vďaka kratšej dobe varenia, ale aj vďaka vysokej presnosti a citlivosti na zmenu nastavenia. Energia je odovzdávaná len a len do dna hrnca, preto neuniká nikam dookola.

Rozdiel je poznať napríklad pri varení mlieka či cestovín. Pokiaľ hrozí, že obsah hrnca vykypí, pri elektrike je treba nielen otočiť ovládačom a znížiť teplotu, ale nádobu aj na moment odstaviť kvôli určitej zotrvačnosti platničky. Pri indukcii stačí iba znížiť výkon platničky a tá ihneď prestane prenášať energiu do hrnca a mlieko či voda tak zostanú tam, kde majú - v hrnci. Presná regulácia umožňuje to, čo je pri klasickom varení takmer nemožné- napríklad rozohrievať čokoládu alebo polevu bez vodného kúpeľa.

Bezpečnosť bez tlačidla.

Nielen v rodinách s malými deťmi ocenia vysokú bezpečnosť indukcie. Tým, že sa platnička nezahrieva, sú tu teploty približne štyri krát nižšie ako pri varení na plyne. Hovorí sa síce o studenom varení, ale určité teplo tam samozrejme vzniká. Okolie sa však zahrieva len minimálne.

Teplota je omnoho nižšia ako pri elektrike či plyne, preto nehrozí popálenie. Má to však aj jednu ďalšiu výhodu - pokiaľ sa vám predsa len nepodarí zabrániť polievke vykypieť, nenapáli sa na dosku ako je tomu pri varení na elektrike. Tento povrch stačí iba zotrieť vlhkou handrou a je čistý.

Ako je to s tým riadom?

K tomu, aby indukčný systém fungoval, musí mať riad feromagnetické dno, to znamená, že musí obsahovať železo. V opačnom prípade by energia neprechádzala z dosky do hrnca. Aj keď sa práve táto nutnosť uvádza ako najväčšia nevýhoda nových varných dosiek, obavy sú často zbytočné. Absolútna väčšina riadu s výnimkou niektorých drahých nerezových sád, skla, medi a hliníku, túto podmienku spĺňa. Svoje riady môžete otestovať jednoduchým testom. Stačí zobrať magnet, ak sa na dne hrnca udrží, tak hrniec obsahuje železo.

Množstvu predaných indukčných varných dosiek sa prispôsobujú i výrobcovia kuchynského riadu. Tí stále častejšie pridávajú do dna hrncov železo, aby mohli byť ich výrobky použiteľné práve na indukčné varenie. Výrobcovia indukčných platní však vychádzajú v ústrety aj tým, ktorí sa nechcú vzdať varenia v iných ako feromagnetických hrncoch, preto indukčné platne kombinujú s klasickou sklokeramikou.

 

Ceny idú dole.

Indukčné varenie sa pýši najvyššou využiteľnosťou energie. Zatiaľ čo pri plyne sa pohybuje okolo hodnoty 36 percent, pri elektrine rastie na 55 percent, indukcia vykazuje hodnoty okolo 75 percent, čo znamená, že efektívne využije až tri štvrtiny vynaloženej energie.

K rastúcej obľube týchto spotrebičov prispieva aj ich klesajúca cena - zatiaľ čo tie prvé, ktoré sa na trhu objavili približne pred siedmimi rokmi, sa predávali za neskutočne vysoké čiastky, keď 100 tisíc korún nebola žiadna výnimka, dnes dostanete tie lacnejšie aj za menej než šesťstopäťdesiat euro. Rozdiel v cenách oproti klasickejším spôsobom varenia sa teda postupne stráca.

Pritom si však treba spočítať, že investícia do indukčného varenia sa vám v dlhodobom meradle vráti vo forme ušetrenej energie a možno aj lepšieho pocitu, že ste niečo urobili pre životné prostredie.


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

imgNie je vsetko zlato, co sa blisti imglubo img29.09.2011 19:42
Digestor a mikrovlnka v jednom

Dva spotrebiče v jednom sú vždy perfektným úsporným riešením do malých kuchýň. V tomto prípade znamená integrovaný odsávač pár a mikrovlnná rúra maximálne využitie priestoru nad varnou zónou. Odsávač pár je integrovaný do konštrukcie skrinky, odvod pár je smerom hore. Môže sa pripojiť na ventilačný systém alebo pracovať v recirkulačnom režime cez uhlíkový filter. Vo výbave má hliníkový tukový filter na zachytávanie mastnôt, halogénové osvetlenie varnej plochy a 3-rýchlostný prepínač výkonu odsávania. Maximálny sací výkon je 360 m3/h. Mikrovlnná rúra je samostatný spotrebič zakomponovaný do spoločnej skrine s odsávačom. Mikrovlnka je okrem štandardného rozmrazovania a ohrievania vybavená aj grilom a funkciou zapekania Crisp. Odvod pár z mikrovnky je cez hornú vetraciu mriežku. Cena spotrebiča je cca 990,-€

Viac informácií na www.whirlpool.sk




NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

imgoprava imglubo img29.09.2011 19:45
ZTI4YTZhNT